Social Network Analysis

Posted on Tuesday, 16 April, 2013 by

4


Samen met Joitske Hulsebosch en Koen Faber verken ik dit voorjaar  ‘Social Network Analysis’. Het zou fijn zijn als we het nut van netwerken of hun ontwikkeling in kaart kunnen brengen. Een paar dingen vallen op.

Veel verschil in netwerken

Koen werkt met formele netwerken: bijvoorbeeld een aantal grote ontwikkelingsorganisaties in verschillende landen die samenwerken om financiering te krijgen. Ikzelf ben geinteresseerd in informele netwerken, bijvoorbeeld de interacties die kunnen ontstaan tussen mensen rond een hashtag op Twitter. Bij de formele netwerken is er ‘governance’ en verder niks, bij de interacties is er juist helemaal geen governance.

Er is ook veel verschil in gebruik van online media: er zijn netwerken die offline, in het echte leven, hoogst actief zijn, maar waar online nog niks of weinig van te vinden is. Andere ontstaan en opereren volledig online en zijn ‘in het echt’ niet terug te vinden. Data voor offline netwerken moet verzameld worden, meestal door vragenlijsten in te laten vullen door betrokkenen, bij online netwerken is veel van de interactie automatisch gedocumenteerd en zijn er dus al data voorhanden.

Vragen

De cursus SNA van Patti Anklam gaat in op het ontwikkelen van plaatjes aan de hand van data. Als groepje vragen we ons af:

Het is duidelijk nuttig te ‘praten over een plaatje’ van het netwerk, en het benoemen van eigenschappen van een netwerk (connectivity, cohesie, openheid naar buiten) en bepaalde rollen in een netwerk (gatekeeper, connector, periphery). Maar is het belangrijk dat het plaatje een foto (feitelijke en reproduceerbare waarheid) is, of kan een artist impression (een perceptie van het netwerk) net zo goed dienst doen? En ís zo’n ‘foto’-SNA eigenlijk wel zo objectief? Is invullen van vragenlijsten het meest nuttig gebruik van tijd en geld? Herkennen degenen die de informatie verstrekken het uiteindelijke plaatje?

Koen vraagt zich af of het belang van interactie / contact of verbondenheid overschat wordt, vooral ten opzichte van inhoud of je statuur binnen het netwerk (credibility).

Consequentie van informeel

Ikzelf vraag me af hoe informele interactie, zoals bijvoorbeeld op twitter of rond een blog, leidt tot netwerkvorming. Hun bestaansreden is puur inhoudelijk, en niet op basis van financieen of structuren. Ze houden vaak spontaan op te bestaan, maar laten een sociaal kapitaal achter. Is dat sociaal kapitaal te meten? Hoe verschillen deze netwerken van de formele? , en hoe verhouden die hele losse, informele verbanden zich tot de ‘oude wereld’ met oude, formele organisaties en hierarchieen?

Hoe werken ze samen om tot resultaten te komen? Is het mogelijk om hybrides te vormen met de flexibiliteit van de informele en de slagkracht van de formele?

SNA

Tot nu toe heb ik wel aanknopingspunten gevonden in de cursus SNA, maar nog geen antwoorden. Ik vind de plaatjes nuttig, maar heb beperkt vertrouwen in de mogelijkheid ontwikkeling werkelijk te meten of in kaart te brengen. Simpele, participatieve ‘assessment’ in combinatie met snelle visualisaties van online interactie lijkt me tot zover het meest nuttig.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements
Posted in: Uncategorized