Het einde van de globalisering?

Posted on Wednesday, 11 February, 2009 by

4


the global village

the global village

Krijn Poppe betoogt dat hij de globalisering nog niet meteen afgeremd ziet worden om om te draaien in een herleving van regionale economieen.

Ik zie de globalisering ook niet stoppen. Dat puur morele redenen ons niet zullen weerhouden om spul uit China te halen, dat lijkt mij ook. Dat de economische redenen voorlopig niet overtuigend zijn, dat maakt Poppe aannemelijk. Als iets ons zal weerhouden, zijn het geopolitieke redenen.

Maar de wereld is een dorp geworden en dat maakt deel uit van het dagelijks leven van zeer veel mensen. Lees bijvoorbeeld hoe wij voor het in gebruik nemen van een voerwagen de halve wereld nodig hebben: een dealer in spanje levert een hollandse voerwagen aan een nederlandse boer in portugal, die een braziliaan in dienst heeft. De wagen heeft amerikaanse software waarvan de helpdesk in nederland bemand wordt door een portugees.

Of het verhaal van Anton van Engelen: die in Laos een frans ontbijt krijgt, een fietsende brabander treft, overal dezelfde media en internet tot zijn beschikking heeft en met engels terecht kan. Hij schrijft:

Ja, de wereld wordt steeds kleiner, dat verhaal van ‘the global village’ klopt. En onze persoonlijke werelden steeds groter en rijker. Economieën raken steeds meer verstrengeld en onderling afhankelijk: het recente domino-effect van de wat eerst een credit crisis in Amerika heette maar die zich over de hele wereld uitbreidde, illustreert dat nog eens fijntjes. Dat betekent dus dat we in de toekomst in dat ‘werelddorp’ steeds afhankelijker worden van gezamenlijke beslissingen om de wereldeconomie rechtvaardiger te maken, het milieu te redden en de lieve vrede te bewaren.

Ik geloof net als de beide heren dat de geopolitiek meer verstrengeld en daardoor kwetsbaarder dan ooit is. Maar waar Poppe daarvan de dreiging ziet, zie ik als van Engelen vooral de hoop daaruit: ik geloof ook dat de naakte kwetsbaarheid, de onderlinge afhankelijkheid zichtbaarder is dan ooit tevoren, en voor meer mensen dan ooit tevoren zichtbaar is. Omdat de wereld een dorp is geworden, ook in het dagelijks leven van de gewone man en vrouw, is globalisering nauwelijks af te remmen. Instortende systemen kunnen natuurlijk een enorme weerslag hebben op welvaart en ook op globalisering… maar zelfs als dat gebeurt zullen we proberen onze voerwagen te blijven gebruiken. En onze tractorista gaat niet terug naar huis in Brazilie zolang de crisis daar net zo hard toeslaat als hier, maar zal er alles aan doen om het contact met zijn kinderen te onderhouden. De wereld is voorgoed gekrompen…

Advertisements
Posted in: web2.0