Vrouwen-power op het platteland

Posted on Tuesday, 6 January, 2009 by

1


(dit bericht is ook verschenen op de Buitenlandblogs van Boerderij.nl)

Ik zit weer achter de computer na een lebmaagoperatie. Een stralende zonnige zondagmiddag, de kortste dag van het jaar, en dan na de lunch een uurtje lekker met een – in dit geval – makke koe bezig zijn. Dat zijn de mooie klusjes. De dierenarts heeft haar taak weer volbracht en ik voel me een echte zondagsboerin.

Sterke vrouw
Neem Felicia, de melkster die hier al jarenlang werkte voordat wij dit bedrijf kochten. Zes dagen per week staat ze ’s morgens om vier uur klaar om de koeien te melken. Ze rijdt naar ons bedrijf, start de boel op, jaagt de koeien uit de boxen de wachtruimte in en melkt ze. Melken is een langdurige klus op ons bedrijf; het duurt zeker een uur of vier. Felicia meet amper 1,50 meter. Voor haar hebben we in de melkput een opstap gemaakt over de lengte van de put. Deze kan opgeklapt worden, zodat ook langere mensen makkelijker kunnen melken, zonder pijnlijke schenen te krijgen. Voor Felicia betekent het dat het melken een soort steps-oefening wordt: erop, eraf, erop, eraf. Maar ze staat haar mannetje. Ze kent de koeien, doet haar werk prima, en ze heeft nog nooit onverwacht verstek laten gaan. Ze is de stabiele factor onder ons personeel. Ze zorgt ook voor een stabiel inkomen voor haar gezin. Dat maakt haar tot een sterke vrouw.

Vrouwen als melkster
Dus ik geloof zeker in de aanpak van het project met ko-assistenten in Friesland, waarbij vrouwen als melksters ingezet worden. Vrouwen kunnen minstens zo goed melken als mannen, en in veel gevallen zouden ze wel eens beter personeel kunnen zijn. De extra werkgelegenheid voor vrouwen op het platteland is welkom, zoals ook blijkt uit het grote aantal van meer dan 100 inschrijvingen voor het project. Dat het deeltijdbanen zijn, is voor veel vrouwen juist een voordeel.

Contacten onderhouden
Vrouwen op boerenbedrijven zijn vaak ook goed in het onderhouden van contacten. Zij komen op school, in de winkel en in het dorp. Ze zijn de schakel naar de niet-agrarische wereld. Ze weten wat de burgerbuurvrouw belangrijk vindt, en wat er gezegd wordt over het bedrijf. Dat is belangrijk in deze tijd waarin ieder boerenbedrijf zijn license to operate gegund moet krijgen van omwonenden. Ook van gangbare landbouwbedrijven wordt verwacht dat ze nadenken over de driehoek van PPP (People, Planet en Profit). Goodwill van de omgeving is belangrijker dan ooit en daarmee zijn voelsprieten voor wat er speelt dus ook belangrijker dan ooit.

In de niet-landbouwfuncties van het platteland zijn het ook vaak de vrouwen die kansen zien. Terwijl de mannen zich blijven richten op de hoofdtak, komen ideeën voor andere activiteiten van vrouwen. Zorg, toerisme, bed & breakfast, kinderopvang, bedrijfsuitjes, huisverkoop: sectoren waarin vrouwen de hoofdrol spelen.

Kansen keren
Kortom, zondagsboerin of 24/7-boerin, als ondernemer of in loondienst: ik zie meer kansen dan ooit voor een stralende carrière voor vrouwen op het platteland. Al leek het in mijn vorige stukje alsof er vooral bedreigingen zijn voor boerinnen, ik ben overtuigd van het tegenovergestelde: de kansen keren voor powervrouwen in de landbouw en op het platteland.
Dus vrouwen, plan je carrière, binnen of buiten het eigen bedrijf. Wat zijn je talenten en hoe ga je ze in 2009 benutten?

Advertisements